Taxus boomstamtafel bijna gereed

De eerste van de twee Taxus boomstamtafels is bijna gereed. Na een proces van 2 weken en 15kg epoxyhars is de tafel bijna gereed voor het fijnere schuurwerk. Komende week eerst de laatste restanten epoxy gelijk schuren. Dan de schors van de zijdes verwijderen en mooi maken. Hierna kunnen we de tafel fijn gaan schuren. Waarbij wij met de excentrische schuurmachine van korrel 120 naar 240 opwerken. Tussen de schuursessies maken we de tafel licht vochtig zodat de vezels “op gaan staan”. Hierdoor krijgen wij het perfecte eindresultaat. De tafel zullen we aflakken met een matte 2 componenten laklaag. De Taxus boomstamtafel zal op twee 3-poot schragen worden geplaatst. Het rankst en stabiel mogelijke onderstel, zodat alle aandacht gaat naar het blad. De uiteindelijke afmetingen van de Taxus boomstamtafel zullen +/-3100x1100mm worden. Dit is zo’n exemplaar waar je eigenlijk geen afscheid van wil nemen, helaas is hij toch echt verkocht, maar gelukkig weten wij hoe blij de nieuwe eigenaren met deze tafel zullen zijn, dat doet ons deugd!

Taxus boomstamtafel met laatste epoxysessie

Taxus boomstamtafel met laatste epoxysessie

Van boom naar plank

Deze Taxus boomstamtafel is qua kleurstellingen, vormen en gaten een zéér uniek tafelblad. Voor ons is hij nog unieker omdat het het eerste tafelblad is uit onze eigen “houtvoorraad”. In januari 2014 kochten wij deze Taxus uit Wassenaar. Begin April is hij gezaagd en na twee warme zomers bleek de stam, tot onze verbazing, al goed gedroogd (13%) en gereed voor gebruik. Naast dat het een heel mooi blad zal worden is het fantastisch om te weten waar de boom heeft gestaan en dat het een inlandse stam is. Uit deze stam kunnen wij twee tafels maken, de tweede tafel is ook al verkocht.

Bent u ook op zoek naar zo’n mooie Taxus boomstamtafel? Niet getreurd, op dit moment hebben wij nog een Taxus stam in onze voorraad, die komt uit Apeldoorn, maar die heeft nog minimaal één zomer nodig. Die stam is nog breder, 750mm!, maar is iets korter dan bovenstaand exemplaar, namelijk 2600mm, wordt vervolgd!

Voor het filmpje van het zagen van de Taxus stam: klik hier!

Zie hier het eindresultaat!